Dijous, 03 Juny 2021 13:46

QUÈ PASSA? (editorial)

Escrit per

PRIMERA ÈPOCA

 

Quan vam començar a fer la revista escolar, als anys 80, la reproduíem amb tècniques manuals, escrites i dibuixades a mà, fins i tot, duplicades a mà amb “la coca” o “la vietnamita”: es realitzava una mena de gelatina que es posava en una llauna de fer coques (d’ahí el nom). Després es feia un “master” que es calcava amb un paper entintat que es transferia a les còpies… Era complicat i costos, però era la única manera que teníem al nostre abast. Ací teniu un video que mostra aproximadament com es feia. 

Després vam gaudir d’un gran avanç que va ser la maquina d’alcool. El mateix sistema, però actualitzat. Ací teniu un altre video de com funciona, tot i que la que teníem nosaltres era aquesta: 

Continuàvem fent l’original a mà, tot i que la màquina ens facilitava molt el procés de reproducció. 

 

SEGONA ÈPOCA

 

Ja estem als anys 90. apareixen al cole la fotocopiadora i la multicopista de tinta. Ja podiem fer els originals amb la màquina d’escriure, ens feia el máster automàticament, i feia les còpies amb tinta. Més ràpida i les còpies duraven més

Amb la multicopista i la fotocopiadora podiem fer moltes més coses, més ràpides i que duraven més (tot i que sempre acabàvem plens de tinta). 

 

TERCERA ÈPOCA

 

A l’any 2006 introduim la digitalització. Aprenem a fer la revista amb els ordinadors, aprenem a maquetarla, i la portem a la impremta on ens la reproduien a color. Va ser un canvi significatiu. Per la mateixa època vam crear la web de l’escola (2005), i a més de fer la revista en paper, creàvem una còpia digitalitzada i la hi publicàvem. Ací podeu veure-les quasi totes. 

 

QUARTA ÈPOCA. CURS 2020-21

 

Ja feia algun temps que anava rondant-nos al cap la possibilitat de fer la revista directament digital i interactiva. La pandèmia viscuda des del març del 2020 va ser el detonant. Hem fet els ajustos necesaris a la web, i l’alumnat de 6é, els autors i autores de la revista han publicat directament a la web. Encara no hem fet massa “interacció”, però per ser la primera revista digital que realitzem n'estem molt contents. 

 

En resum, acabem d’encetar la quarta època de la revista. Enhorabona a les autores i als autors.

 

 

 

Més en aquesta categoria: « La Boxa