Dissabte, 17 abril 2021 21:49

L'importancia del pati en el centre escolar

Escrit per

By: Mar

 

La importància dels espais exteriors al Centre Escolar

"Calefacció a l'hivern, aire condicionat a l'estiu, il·luminació artificial sempre... Ens arrisquem a quedar atrapats en un món artificial i còmode, però monòton i avorrit (a més de contaminant i car)”.                                                                  "El jardín de los secretos" P. Ritscher

Generalment, es concebeix el pati de l´escola com un lloc només per a esmorzar on, les xiquetes i xiquets, estem un breu espai de temps, amb motiu de lliurar-nos de tot el pes de deures i problemes de l’interior de les aules, sense tindre en compte la importàcia dels aprenentatges que el pati ens aporta, gaudint amb el contacte a l´aire lliure.

-El contacte amb la natura

Avui en dia, amb la gran implantació de la tecnologia en les nostres vides, podem passar hores amb videojocs i aparells informatics sense adonar-nos del que estem perdent-nos. Dels beneficis que ens aporta el contacte amb els espais exteriors naturals per a treballar els sentits: amb l´observació de la vegetació, palpant i sentint les diferents textures que ens aporta la gespa, la terra, la fusta, la pedra,…, escoltant els diferents sons, dels arbres amb el vent, dels ocells,…, olorant les plantes aromàtiques i la terra humida,…, assaborint els fruits i les verdures i hortalisses de l´hortet… En definitiva, treballant els sentits de manera natural i real, dinàmica i divertida, amb tot allò que més ens agrada, jugar.

-Els canvis que han anat ocorrent en la nostra escola

És per això, que en la nostra escola han anat ocorrent molts canvis, amb l´ajuda de les famílies, com la millora de l´hortet, la protecció als arbres, la instal·lació d´un rocodrom, la creació de jocs amb materials naturals com la fusta rehutilitzada, la pedra,...

-La participació de les famílies

Els pares i les mares de la nostra escola, han aportat molta ajuda per als canvis en el pati, com donar idees, recollir material, participar en la creació dels diferents espais... Cadascú s´oferia per a realitzar la tasca que millor se li dona o en la que més còmode es trobava per a construir, reparar, plantar,.. realitzant diferents jornades en les que varem conviure xiquetes, xiquets, mares, pares i mestres, compartint bones experiències i, a la vegada, millorant les possibilitats de joc en el nostre pati.

És per aixó, que he volgut fer una xicoteta entrevista a una mare participant d´aquestes jornades:

-Quina importància dones a la millora dels espais exteriors de l´escola?

-Molta, perquè és evident que, en l´actualitat, l´agenda diària de les xiquetes i xiquets s'exhibeix de manera totalment estructurada i programada, assignant la major importància a les ocupacions lectives, i subestimant les activitats a l'aire lliure. Recorde la meva infància gaudint de jocs, rialles i diversió al carrer, ara, es trasllada de manera gradual, als espais interiors i tancats, sent el resultat, la pèrdua d'ocasions idònies per al contacte directe i espontani amb el món exterior. A tot això, s'afegeix la manca de comprensió de com els entorns de joc a l'aire lliure i en contacte amb la Natura poden aportar riques oportunitats educatives, sent l'activitat més diversa, més imaginativa i creativa, alhora que fomenta les competències lingüístiques, la col·laboració, la interacció social, la coordinació, l'equilibri, l'agilitat,...; afavoreix el desenvolupament cognitiu mitjançant el raonament i la capacitat d'observació; reforça els sentiments sobre si mateixos i l'autoconcepte, alhora que la independència i l'autonomia. En definitiva, una àmplia gamma de beneficis per al desenvolupament motor, cognitiu, socioafectiu, moral, ... de les xiquetes i dels xiquets.

-Per a vosaltres ha estat un repte que es pogueren fer aquestos canvis?

Si, perque l´objectiu principal era traure el màxim profit possible a aquest espai, explotar el seu potencial i totes les seves qualitats, per a que les xiquetes i xiquets puguen gaudir a l´aire lliure del fet de descobrir, reflexionar i aprendre en el medi exterior, construint un ambient, el més natural possible per al desenvolupament perceptiu, emotiu, social, cognitiu, creatiu, motriu, etc.

-Com creus que ha estat el resultat?

Pense que l´experiència va ser positiva per diferents motius, primer, la finalitat que voliem aconseguir un pati més natural i millor per a les nostres filles i fills però, al mateix temps, convivirem moltes persones moments molt divertits mentre treballavem, ens adonarem que la cooperació i el treball en equip facilita el resultat, ens coneguerem més entre nosaltres, i aquests són aspectes que crec important traslladar-los als més menuts com a valors en la convivència.

Moltes gràcies per les teues paraules, espere que aquestes activitats continuen en el futur.

 

Més en aquesta categoria: « Messi Entrevista a una infermera. »